Rubrika - 2014 - Komentáře Jezdce

Tak a je to za námi...

V Praze na Žofíně byla v sobotu 1. března završena společenská sezóna jezdců. Ceny jsou rozdány, ankety uzavřeny, další kapitoly sportovních životů napsány.

Když bylo první desetiletí slavnostních galavečerů jezdectví poprvé uspořádáno na Žofíně, byla to pro mnohé událost téměř pohádková. Jezdecká společnost té doby byla již sice výrazně větší než ta z té, ještě ne tak dávné socialistické minulosti, ale stále si ještě zachovávala rodině přátelský ráz. Setkání na Žofíně bylo završením do té doby nedosažitelné společenské mety a na řadu přišlo i dojetí.

Postupně ale i Žofín zevšedněl. Společnost se rozrostla do anonymity. Ceremoniální část zplaněla inflační záplavou kategorií. Mnohahodinové maratony na jevišti přestaly postupně publikum zajímat. Sál si začal stále více žít svým vlastním životem bez ohledu na to, co se děje na jevišti. Večer je tak moderátorským oříškem, který v posledních letech dokáže s vypětím sil rozlousknout pouze Aleš Suchánek.

Není divu. Naše společnost je podobnými rituálně oslavnými večery přeplněna. Svůj večer mají snad všechny sporty a v anketách uměleckých večírků se již ani nelze vyznat. V jezdecké společnosti navíc vedle dalších celonárodních večerů ostatních disciplín, organizuje společenský večer i každá oblasti ve svém regionu. A tak to stále více vypadá, že nejdůležitějším benefitem galavečera na Žofíně je stále ještě ne zcela zevšednělá přítomnost koní na žofínském ostrově, která přiláká televizní štáby. Koně se tak dostanou i do hlavních zpravodajství. Večer si tak sice jistě užijí aktéři na jevišti. Ostatní se účasti již buď zcela vzdali, či na Žofín zavítají “přesto”, že se zde vyhlašují nějaké ankety

ing. Cyril Neumann

< zpět

Společnost patentových zástupců