Rubrika - 2012 - Komentáře Jezdce

Ředitel až příště

Již čtvrtý měsíc nemá Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem v čele jmenovaného ředitele. Vedením je zatím stále pověřena bývalá vedoucí ekonomického úseku Simona Voňková. Původní termín pro jmenování nového ředitele, který v médiích vyslovil současný ministr zemědělství Petr Bendl, byl stanoven na konec srpna. K tomuto datu ovšem nebylo ani vypsáno výběrové řízení. To nakonec proběhlo v září a dalším termínem pro jmenování ředitele byl určen čtvrtek 1. listopadu.
Ani v tomto čase však ke jmenování ředitele nedošlo a termín byl opět prodloužen až do 15. listopadu.
Doufejme tedy, že k tomuto datu bude již skutečně znám v posledním desetiletí již sedmý (včetně pracovníků ověřených vedením) ředitel.
Po 12 letech éry MVDr. Norberta Záliše, je tak Národní hřebčín zmítán nesouvislou řadou záměrů a představ. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že hlavní příčinou tlaků a častých změn ve vedení naší jediné světově proslulé hipologické organizace je 300 miliónů korun pro uskutečnění zásadní rekonstrukce hřebčína, které by se měly čerpat z fondů Evropské unie.
Bohužel organizačně ekonomické zájmy, které se nemusí vždy nutně shodovat se zájmy Národního hřebčína a starokladrubských koní, nepřímo potvrzují kuloárové informace o nejasnostech provázejících realizaci Integrovaného operačního programu, který byl slavnostně spuštěn 1. října. Můžeme tedy pouze doufat, že případné problémy nebudou mít na celý projekt rekonstrukce 17 objektů národní kulturní památky fatální dopad.
Bohužel situace v jediné hipologické instituci přesahující svým významem hranice ČR je tak i nadále nejasná.   Ing. Cyril Neumann (Jezdec č.21/2012)

< zpět

Společnost patentových zástupců