Rubrika - 2013 - Komentáře Jezdce

Večerní Ptýrov

Sobotní večer 17. srpna byl v české jezdecké společnosti večerem plným očekávání. Po delší době měla řada diváků i z odborné a jen tak něčím neohromitelné společnosti, důvod ke zvědavosti. Pořadatelé devátého kola SP ČP na Ptýrově se po jisté opatrnosti rozhodli k riskantnímu kroku. Náhradně pořádané šesté kolo SP přesunout do večerních hodin a pod umělé osvětlení. Myslím, že nikdo ze stovek diváků, kteří dorazili v sobotní podvečer do Ptýrova, nebyl zklamán. Umělé osvětlení dokáže atmosféru sportoviště zcela změnit. Barvy jsou ostřejší, zvuk jasnější a tma zarámuje kolbiště do amfiteatrátové podoby. I počasí pomohlo a po horkém dni byl chládek srpnového večera příjemný nejen koním, ale zpočátku i divákům.

Každý kdo si myslel, stejně jako já, že osvětlení zajistí několik nově vybudovaných stožárů, musel být překvapen. Nejenom četností světel, ale i rozsahem pouze pro tyto závody vybudovaných světelných stanovišť. V tu chvíli bylo zřejmé, že náklady akce musí být obrovské a organizační tým se rozhodl ke značné investici. Za to mu patří obdiv a po právu, alespoň po nějaký čas, nezapomenutelné průkopnictví.

Potvrdilo se, že by jezdecké soutěže pořádané za letních večerů, mohly významně napomoci divácké atraktivitě. Denní vysedávání na tribunách nebylo nikdy příliš atraktivní. S nárůstem všech ostatních lákadel je zaplnit tribuny stále obtížnější. Naopak večer je diváckému zážitku přístupnější. Zakončit letní den návštěvou večerního konkůru by tak mohlo být jak pro laiky, tak odborníky příjemné. Pokud by se tak ale mělo stát, je nezbytné nahlédnout do zemí, kde již mají zkušenosti a vyhnout se co nejrychleji všem organizačním pastím.

Vedle vhodně zvoleného času zahájení, to je především dobře naplánovaný čas konce. Myslím, že všichni účastníci ptýrovské večerní premiéry by pořadatelům rádi odpustili výpadek proudu, který večer protáhl téměř o hodinu. Pilotní organizace je pochopitelně k takovému selhání techniky náchylná a můžeme být rádi, že nezhaslo celé Mnichovo Hradiště. I bez té hodiny by však Velká cena skončila hodně dlouho po půlnoci. To bylo jasné každému trochu zkušenějšímu divákovi, který usedl před 21 hodinou na ptýrovské tribuně. Pořadatelé pak ještě zahájení zbytečně protahovali. Nejprve dlouhou a hipologicky nudnou mysliveckou demonstrací a pak ještě stejně problematickou ohňovou show. Plné tribuny navozující až euforickou atmosféru večera, se tak postupně vyprazdňovaly a závěrečné dekorování ve dvě hodiny ráno sledovali již pouze skalní vytrvalci.

Atraktivita prvního večerního závodu přilákala na start i řadu dvojic, bez kterých by se diváci obešli. Pomoci pořadatelům proto bude muset i rozpis SP. Ten by, v případě večerní Velké ceny, měl prostřednictvím kvalifikace umožnit omezení startovního pole. K jeho přeplněnosti v Ptýrově přispěla i skutečnost, že přes deklaraci o minimální obtížnosti VC na stupni -T*-, byla náhradní šestá VC obtížnosti -ST**-. Tím se do večerního skákání přihlásilo nebývalých 62 startujících, které tak nebylo možné zvládnout v rozumném čase.

Přes všechny tyto trampoty dokázala večerně noční show, že je stále ještě co v pořadatelství objevovat. Průkopnický osud bývá nelehký, ale sláva úspěšných velká. Za první jezdecký večer, či spíše noc, si ji Ptýrov určitě zaslouží.          ing. Cyril Neumann

< zpět

Společnost patentových zástupců